پوسته های ساختمانی سازگار و پاسخگو(Adaptive Building Shells)
“سازگاری فرآیند تکاملی است که به موجب آن جمعیت برای زیستگاه خود مناسب تر می شوند.” چارلز داروین
به راحتی می توان با یک تشبیه،مفهوم سازگاری را در معماری به کار برد. یک ساختمان را می توان به یک موجود زنده تشبیه کرد که باید در برابر تغییر نیروهای طبیعی و محیطی مقاومت کند.
در این تشبیه ، پوسته ساختمان مولفه ی حیاتی برای حل مسائل سازگاری محیطی ساختمان است. پوسته ساختمان یا به عبارتی پوست ساختمان محفظه ساختاری ساختمان است که از نما و سقف تشکیل شده است.
با توجه به شکل پاسخ به عوامل محیطی ، عمدتا دو نوع پوسته ساختمانی وجود دارد:
1.پوسته ساختمانی سنتی (غیر تطبیقی ؛ متعارف)
2.پوسته ساختمانی سازگار
عیب اصلی پوسته ساختمان سنتی پایداری آن است. حتی اگر از فضای داخلی در برابر عوامل مستقیم محیطی (نور خورشید ، باران ، باد و غیره) محافظت کند و فشار هوا را تنظیم کند ، اما پاسخ یک پوسته ساختمان سنتی به محیط به صورت ایستا است یعنی به سادگی از محیط پیروی می کند اما با آن سازگار نیست درحالیکه پوسته های سازگار با تغییر در محیط پیرامونی خود به روشی پویا ارتباط برقرار می کنند.
سوالی که می تواند در این مرحله مطرح شود این است که پوسته ساختمانی با چه چیزهایی باید سازگار شود؟
سه دسته اصلی را می توان شناسایی کرد:محیط،کاربران و اشیا
سازگاری با محیط:
پوسته ساختمان می تواند به عوامل محیطی (نور روز ، باران ، باد و غیره) پاسخ دهد. این نوع پوسته های سازگار با آب و هوا ضمن حفظ کیفیت قابل قبول محیط داخلی ، عملکرد ساختمان را از نظر مصرف انرژی اولیه بهبود می بخشد. نگرانی های مربوط به پایداری محیط زیست عامل اصلی ایجاد این نوع سازگاری است.مثالی برای این نوع سازگاری برج های دوقلوی البحر در ابوظبی پایتخت امارات کار مهندسان شرکت “Aedas Architects” است.ویژگی بارز این برج ها،پوسته ای متشکل از 2000 عنصر چتری شکل است که در پاسخ به شدت تابش آفتاب باز و بسته می شوند.در زیر تصاویر مربوط به این نمارا مشاهده می کنید.
با کلیک روی عبارات زیر می توانید مطالب و تصاویر کامل تری را درباره ی این برج های دارای نمای هوشمند ببینید:
برج های دوقلوی البحر در امارات
اطلاعات بیشتر درباره ی برج های دوقلوی البحر امارات
سازگاری با کاربران:
پوسته ساختمان می تواند پاسخگوی فعالیت ها و نیازهای کاربران ساختمان باشد. به عنوان مثال ، کاربران می توانند طرح معماری را به صورت دستی تغییر دهند یا ساختمان می تواند به روش خاصی به طور خودکار به آنها پاسخ دهد.یک مثال خوب برای این مورد Allianz Arena مونیخ آلمان کار هرتزوگ و دیمورن است.این استادیوم فوتبال دارای پوستی کاملاً تغییر رنگ پذیر است که از پنل های هوای ETFE ساخته شده است. هر صفحه را می توان به طور مستقل با نور سفید ، قرمز یا آبی روشن کرد. بنابراین ، نما برای هر بازی بسته به رنگ تیم میزبان تغییر می کند.
با کلیک بر عبارت زیر می توانید اطلاعات بیشتری را درباره ی این ورزشگاه کسب کنید.
برای آشنایی با بالشتک های ETFE این جا را کلیک کنید.
سازگاری با اشیا:
پوسته ساختمان می تواند به اشیا داخل ساختمان یا اطراف ساختمان پاسخ دهد. به عنوان مثال ، یک نمای رسانه ای می تواند با افرادی که به وسیله ی تلفن های همراهشان عبور می کنند تعامل داشته باشد. حتی می تواند به اجسامی که از بالای سر عبور می کنند پاسخ دهد. به عنوان مثال ، یک دستگاه داخلی به نام “ردیاب هواپیما” سیگنال های رادیویی را از هواپیماهای عبوری رمزگشایی می کند و کاربران را از آنچه روی سر آنها می گذرد مطلع می کند.
گسترش این ایده ، با پاسخ به جریان های داده ای مشابه در مورد یک شیء، پوسته ایست که می تواند با تغییر خصوصیات آکوستیکی خود، اثر نویز ناخواسته ی ناشی از جسم را کاهش دهد. به طور کلی ، این نوع سازگاری در پوسته های ساختمانی نسبتاً کمتر رایج است یا حداقل کمتر مورد بحث قرار می گیرد.
این مطلب ادامه دارد…
در مطالب بعدی مثال های بیشتری را از پوسته های پاسخگو مورد بررسی قرار می دهیم.
تهیه شده توسط: معصومه معصومی
درباره مدیریت
آتلیه معماری فطرس در تلاش است تا گامی عظیم در خدمت به معماری این مرز و بوم بردارد...
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.